26 marca 2018

Światowy Dzień Wody w fabryce Nestlé w Nałęczowie

Światowy Dzień Wody w fabryce Nestlé w Nałęczowie

W piątek, 23 marca, 200 dzieci z okolicznych przedszkoli i szkół odwiedziło fabrykę Nestlé Waters w Nałęczowie. Goście, na specjalnie z tej okazji przygotowanych zajęciach, dowiedzieli się w jaki sposób dbać o jej zasoby i ochronę oraz jak prawidłowo nawadniać swój organizm.

W ramach Światowego Dnia Wody w zakładzie produkcyjnym w Nałęczowie, firma Nestlé Waters zorganizowała zajęcia edukacyjne dla najmłodszych. Goście przyjechali do fabryki specjalnie zorganizowanymi autobusami. Wszyscy zapoznali się z zasadami bezpieczeństwa w poruszaniu się po fabryce i ubrali w ochronną odzież. Rozpoczęły się zajęcia i zwiedzanie zakładu.

Najmłodsi wzięli udział w wodnej lekcji, podczas której zdobyli cenne i praktyczne informacje o wodzie. Dowiedzieli się m. in. że ponad 70% powierzchni naszej planety zajmuje woda oraz że procent wody w ciele zmniejsza się wraz z wiekiem: noworodki posiadają 75% wody, dorośli 60%, a ludzie starsi tylko 50%. Dzieci dowiedziały się także ile wody zawierają konkretne produkty, kiedy najlepiej  spożywać oraz ile wody dziennie powinny wypijać:

  • Dzieci 4-8 lat: 1,2 L / dzień
  • Dziewczynki 9-13 lat: 1,6 L / dzień
  • Chłopcy 9-13 lat: 1,8 L / dzień

Po zajęciach edukacyjnych odbyła się podróż ścieżką produkcji wody, gdzie wszyscy mogli zobaczyć jak woda trafia do butelek.

„Od najmłodszych lat każdy, nawet najmniejszy człowiek, powinien posiadać świadomość, że to dzięki wodzie istniejemy na Ziemi. Wodę należy pić, aby prawidłowo nawadniać organizm, dbać o jej zasoby i mądrze nimi gospodarować. Dlatego edukujemy dzieci od najmłodszych lat, pokazujemy i prezentujemy właściwe postawy proekologiczne” – mówi Agata Czarnecka, dyrektor fabryki Nestlé Waters w Nałęczowie.

Nestlé od kilku lat organizuje także szkolenia edukacyjne dla dzieci w szkołach podstawowych z zakresu ochrony zasobów wodnych i prawidłowego nawodnienia organizmu.

W każdej fabryce Nestlé w Polsce zainstalowane są precyzyjne wodomierze, dzięki czemu firma ma pełną kontrolę nad zużyciem wody podczas procesu produkcji. W zakładach wprowadzono też instrukcję „Mapowanie wody i ocena szans” – obejmuje ona tworzenie tak zwanych map wody w fabryce. Pracownicy Nestlé biorą udział w regularnych szkoleniach w tym obszarze, w ramach Systemu Zarządzania Nestlé (NEMS - Nestlé Environment Management System), aby w pełni korzystać z dostępnych rozwiązań i przekładać zdobytą wiedzę w codzienną praktykę.

Kontakty:

Edyta Iroko