09 sierpnia 2018

Zapewniamy przyszłość pszczołom – akcja w Leśniczówce Kłapówka w Weryni

Zapewniamy przyszłość pszczołom – akcja w Leśniczówce Kłapówka w Weryni

 

„Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia” – to słowa Alberta Einsteina, które potwierdzają, jak ważną rolę odgrywają pszczoły w naszym środowisku. Szacuje się, że pszczoły, zapylając rośliny mają udział w ponad 75% światowej produkcji żywności. Zapraszamy do udziału w wydarzeniu edukacyjnym „Zapewniamy przyszłość pszczołom”, które przybliży rolę pszczół w przyrodzie. Akcja odbędzie się 12 sierpnia o godz. 12 w Leśniczówce Kłapówka w Weryni, na Podkarpaciu

 Wolontariusze DB Schenker, wspólnie z pracownikami Nestlé Polska, Nadleśnictwem w Głogowie Małopolskim i sklepem Allehobby - serdecznie zapraszają całe rodziny do udziału w grach i zabawach o tematyce pszczelarskiej. Podczas wydarzenia odbędą się między innymi pokazy pracy bartnika oraz show przygotowane przez pszczelarzy z Koła Pszczelarskiego w Kolbuszowej. Uczestnicy będą mieli również możliwość samodzielnego zbudowania hotelu dla pszczół i zdobycia wiedzy na specjalnie przygotowanych stoiskach edukacyjnych. Na wszystkich czeka gra terenowa, a na najmłodszych – zjeżdżalnia oraz animacje prowadzone przez firmę Przebieranka z Tyczyna. Z kolei Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Weryni przygotują pyszne kiełbaski i swojski chleb.

Pracownicy Nestlé Polska, zbudują hotele dla dzikich zapylaczy, a także przekażą leśniczemu mieszanki nasion kwiatów miododajnych.

 „Zapewniamy przyszłość pszczołom”

Werynia, Leśniczówka Kłapówka

12 sierpnia 2018 r. godz. 12.00

Organizatorzy: DB Schenker, Nestlé Polska, Nadleśnictwo w Głogowie Małopolskim, sklep Allehobby

 

DLACZEGO WARTO ZAPEWNIĆ PSZCZOŁOM PRZYSZŁOŚĆ?

Według danych FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) na 100 gatunków roślin uprawnych odpowiadających za 90% żywności na świecie, aż 71% jest zapylanych przez pszczoły. Dzięki pszczołom mamy między innymi pomidory, jabłka, maliny, śliwki, porzeczki, czosnek czy borówki. Znaczenie pszczół w zapylaniu nie ogranicza się jednak tylko do wzrostu zbiorów z upraw. Wpływają one również na poprawę ich jakości. Od pewnego czasu populacja pszczół na świecie zaczęła się jednak zmniejszać. Powodów jest wiele i kwestia pomocy pożytecznym owadom staje się coraz pilniejszym tematem. W działania włączają się m.in. władze samorządowe i organizacje pozarządowe, w tym Nestlé Polska, która szczególnie dba o ekologię i wspiera działania zmierzające do zwiększenia liczebności tych ważnych dla życia i rolnictwa owadów. W poprzednim roku firma Nestlé Polska wraz ze Zrzeszeniem Plantatorów Owoców i Warzyw w Rzeszowie zakupiła 100 uli dla swoich stałych, lokalnych dostawców jabłek. W tym roku dodatkowo Nestlé Nutrition zakupiło 30 odkładów pszczelich (rodzin) do zasiedlania uli i przekazało do Zrzeszenia Plantatorów.

Kontakty: